Personalitatea, caracterizare generala


Concepte de baza











Definitie, dimensiuni




Abordari ale personalitatii





Chestionar de evaluare

Create your free online surveys with SurveyMonkey, the world's leading questionnaire tool.




Concepte în psihologia personalității

Personalitatea este un concept lansat in psihologie. În prezent, cercetarea personalitatii depaseste granitele psihologiei, ea fiind cercetată științific și de științele biologice și medicale. Deși personalitatea este un concept psihologic, ea funcționează pe o bază biochimică șui neurologică, modificările de la aceste niveluri având frecvent corespondență vizibilă la nivelul psihocomportamentului.
Se poate constata cu destul de mare usurinta ca desi exista numeroase asemanari intre indivizii umani, ceea ce ii face sa apartina aceleasi specii, fiecare dintre noi are un mod
propriu de a actiona, de a reactiona, de a se raporta la ceilalti etc. Modul particular in care fiecare se insereaza in spatiul social nu tine doar de un anumit proces sau fenomen psihic, ci de intreaga fiinta a celui in cauza, de funcționarea ca întreg a ființei umane.


Întrebări: Are personalitatea un caracter stabil, constant in timp? Când și in ce condiții poate fi considerată personalitatea ca având un caracter stabil?
Ce se întâmplă cu individul si personalitatea acestuia sub impactul modificărilor intervenite în mediu?
Ce influenta are mediul si invatarea asupra personalitatii umane?
Ce vă sugerează no’iunea de „amprenta a personalitatii”?

CONCLUZIE

Personalitatea reprezintă un sistem bio-psiho-sociocultural, putând fi abordată sub trei dimensiuni:
  • dimensiunea biologica : potentialul uman nativ, ereditatea fiecarei fiinte umane;
  • dimensiunea socio-culturala. este un produs al procesului de socializare, respectiv interventia mediului socio-cultural asupra potentialului ereditar disponibil;
  • dimensiunea psihologica se constituie in zona de intersectie a nativului cu dobanditul, personalitatea dobândind autonomie și capacitate de autoevolutie.


Structura multinivelară a personalității a impus introducerea unor concepte distincte cu care cercetătorii să poată opera în investigațiile lor, termeni cu care se operează în planul biologic versus social.

Individul: ansamblul însușirilor biologice, înnăscute, fără conotații valorice. De-a lungul evoluției ontogenetice, aceste însușiri biologice se diferențiază, se specializează, se corelează, rezultând un proces, individualizarea.

Individualitate: în acest caz însușirile biologice se specializează, se ierarhizează și se integrează, formând o structură originală.

Corespondența în plan social a individului o constituie persoana.

Persoana: cuprinde ansamblul de însușiri psihice care erflectă adaptarea specifică a fiecărui individ la mediul său social. Persoana= omul social.

Echivalentul în plan social al individualității este personalitatea.
Personalitatea : MODUL UNIC DE STRUCTURARE ȘI ORGANIZARE A CARACTERISTICILOR PSIHOLOGICE ALE PERSOANEI.


PERSONALITATEA ESTE PERSOANA PLUS VALOAREA.





Test evaluare:

  1. Completează următoarele propozitii:

  1. Corespondența în plan social a individului este……..
  2. Corespondența în plan social a individualității este……..
  3. Personalitatea reprezintă…………………



Modele de personalitate

Data fiind complexitatea personalității, studiul acesteia s-a realizat sub mai multe aspecte, fiind construite următoarele modele de definire a ei.

  1. Modelul psihanalitic.
    1. Freud a conceput inițial personalitatea, divizând mintea umană în trei niveluri de conștiență: Conștient (toate aspectele de care suntem conștienți la un moment dat), Preconștient (gânduri de care nu suntem imediat conștienți, dar care pot fi foarte ușor accesibile conștiinței) și Inconștient (partea dominantă a minții umane, în opinia lui Freud responsabilă pentru majoritatea comportamentelor persoanei).
    2. În jurul anilor 1920, Freud și-a revizuit teoria cu privire la structurarea personalității, propunând o nouă organizare în ID/Sine, Ego/Eu și superego/Supraeu.



Întrebări:
Care credeți că este corespondența dintre cele două topici freudiene?
Folosiți exemple din viața personală pentru a identifica cele trei niveluri de conștiință.


  1. Modelul trăsăturilor: cercetarea personalității din punct de vedere a actelor, acțiunilor, reacțiilor, etc, observabile, constante. Constantele observabile, particularitățile, însușirile stabile unei persoane pot fi interpretate ca trăsături psihice, având un caracter descriptiv și o valoare explicativă.

Aplicații:
Participarea elevilor prin exemple de trăsături psihice observate la ei si la colegii lor.

Reprezentantul cel mai de seamă al acestui model, Gordon Allport consideră că personalitatea „reprezintă organizarea dinamică în interiorul individului a acelor sisteme psihofizice care-i determină gândurile și comportamentele caracteristice (1931, p.28)”. Se observă o conectare necesară între planul biologic și cel comportamental.


Participarea elevilor prin comentarii: atributul dinamic din definiție, gânduri și comportamente caracteristice .

Aplicații. Identificarea de situații în care gândurile și comportamentele coerente ale persoanei sunt controlate de către
  • FACTORI EXTERNI
  • FACTORI INTERNI
Analizați conduita unui coleg si puneți în evidență trei trăsături care credeți că îsi pun amprenta asupra întregii sale conduite.

  1. Modelul factorial: cu scopul declarat de a cerceta personalitatea mult mai riguros, științific.
Reprezentant Raymond Cattell care considera că „personalitatea unui individ este ceea ce ne permite să prezicem ce va face un individ într-o anumită situație (1965, p.83). Conform cercetării empirice realizate, personalitatea putea fi redusă la 16 factori sursă care contribuie la descrierea diferențelor interindividuale, rezultând o însiruire de trăsături care permit operaționalizarea conceptului de personalitate.
Au fost luați în considerare numai factorii interni ca fiind suficienți pentru a prezice comportamentul persoanei, variabilele situaționale fiind considerate o sursă de eroare.

Aplicații.
Testul de personalitate 16PF
Analiza comparativa intre modelul factorial și modelul trasăturilor. Limite identificate (biochimia, procesările caracteristice, interacțiunea personalității cu environmentul).

Modelul constituțional – paralelisme între constituția corporală a unei persoane și manifestările de ordin psihic.
Cea mai cunoscuta tipologie constitutională este cea a lui E. Kretschmer, care diferentiaza trei tipuri: picnic (statura mijlocie, exces ponderal, fata rotundă, mâini și picioare scurte etc.), astenic (corpul alungit și slab, greutate inferioară celei normale, sistem osteo-muscular firav etc.) și atletic (bine proportionat fizic, cu toracele și musculatura bine dezvoltate).



Tema pentru acasă:

Conceperea unui chestionar (test asociativ verbal) prin care să încercați să aflați semnificațiile acordate termenului de individ, individualitate, persoană, personalitate de către prieteni și colegi care nu au studiat psihologia.